Se aproprie cu pasi repezi termenul de depunere pentru declarația unica aferentă veniturilor realizate pentru anul 2020 si a veniturilor estimate pentru anul 2021.

Cine are obligația să depună declarația unică?

Declarația unică se completează şi se depune, până la data de 25 mai 2021, de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal:

  • Venituri din activități independente
  • Venituri din cedarea folosinței bunurilor (chirii)
  • Venituri din investiții (dividende)
  • Venituri din activități agricole
  • Persoanele fără venituri care optează pentru plata contribuţiei la sănătate.

 

Declarația unică  se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/încheierii contractului între părţi, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal sau al celor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală şi care nu au avut, până la acea dată, obligaţia depunerii declaraţiei unice.

Termen de plată pentru veniturile declarate

Pentru veniturile declarate care sunt aferente anului 2020, contribuabilii au obligația de a plăti contribuțiile pâna la data de 25 mai 2021, ulterior acestei date se vor calcula penalități de întârziere.

Pentru veniturile estimate pentru anul 2021 sau pentru persoanele care nu obțin venituri și doresc să se asigurele în sistemul național de sănătate, contribuabilii au ca termen de plata data de 25 mai a anului următor celui pentru care de datorează contribuția ( 25 mai 2022).

Aveți nevoie de ajutor în depunerea declarației unice ?

Agenţia Naţională de Administrare Fiscale oferă Modele de completare a declaraţiei unice. Acestea conţin indicaţii vizuale pentru completarea secţiunilor declaraţiei unice în funcţie de venitul obţinut.

Aceste modele pot fi consultate la următorul link https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/model_compl_dclunic_212.html

Dacă aveți nevoie de ajutor suplimentar puteți să ne lăsați un mesaj în rubrica de contact.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.