E-factura 2024

0
361
Sursa: pixabay.com

E-factura 2024

Operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România au obligația transmiterii facturii electronice în relația B2B ( relația comercială dintre doi operatori economici) începând cu 1 ianuarie 2024. În consecință toate formele de organizare ( societăți comerciale, pfa, ii, if, ong, cooperative) au obligația transmiterii facturii electronice cu extensia xml în relația cu alți operatori economici pentru operațiunile realizate pe teritoriul național.

Pentru a genera factura electronică standard cu extensia .xml operatorii economice vor avea nevoie de o aplicație care să genereze corect factura electronică, iar pentru a transmite mai departe factura generată în formatul .xml  în sistemul național, operatorii economici vor avea nevoie de o semnătură electronică.

Pentru operatorii economice vor exista 2 variante pentru a transmite e-factura:

  • generează factura electronică în formatul .xml cu ajutorul unei aplicații gratuite, care ulterior o vor încărca manual în spațiul virtual de la anaf pe baza contului creat cu ajutorul semnăturii electronice achiziționată de la un furnizor autorizat – este indicată doar în cazul operatoriilor economici cu activitate redusă
  •  generează factura electronică în formatul .xml cu ajutorul unui program de facturare, program care va transmite automat facturile în sistemul național anaf prin conectarea cu ajutorul semnăturii electronice

În perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024 se vor transmite către operatorii economici atât factura clasică cât și e-factura, urmând ca de la 1 iulie 2024 să fie considerată factură originală acceptată pentru deducerea cheltuielilor doar facturile transmise prin sistemul național de la anaf.

Termenul depunerii pentru e-factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii.

În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024 nu se vor aplica amenzi pentru netransmiterea e-facturii. Începând cu 1 aprilie 2024 se vor aplica următorele amenzi dacă nu se transmite e-factura:

  • amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari
  • amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii
  • amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice

Începând cu 1 iulie 2024 operatorii economici care vor primi și înregistra facturi în sistemul clasic fără să fie transmise prin e-factura pot să primească amendă contravaloarea tva-ului înscris pe factură.

*Până la 1 ianuarie 2024 obligația pentru depunerea e-factura era stabilită doar pentru operatorii economici în relația B2B dacă existau operațiuni cu risc fiscal, operatorii economici în relația B2G (relația dintre un operator economic și autorități contractante) și B2C ( operator economic și persoană fizică) pentru decontarea vouchere-lor de vacanță.

Modificări fiscale pfa 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.